NEDERLAND & VLAANDEREN

TIJDSCHRIFT OVER DE PIANO | MERKEN | DETAILHANDEL | STEMMERS | PIANISTEN | INTERVIEWS | CONCERTEN | FESTIVALS | CD’S | BLADMUZIEK | BOEKEN | EDUCATIE |  DOCENTEN | CONCOURSEN

NIEUWS… méér in PIANIST!

Steun het Pianola Museum

Recentelijk haalde ‘vastgoedprins’ Bernhard met zijn 349 panden in Amsterdam het nieuws, maar in de muziekwereld gaat de aandacht vooral naar het pand waarin het Pianola Museum is gevestigd en nu dit onderkomen dreigt te verliezen. Teken de petitie!

 

www.pianola.nl

Klassieke muziek leeft

Warner Music laat jongeren met Maestromusic zien dat klassieke muziek leeft. Heel leuk zijn de filmpjes van de Classical Speed Dates waarbij jongeren worden geconfronteerd met klassieke muziek op weg naar een nieuwe liefde.


www.maestromusic.today

Fotograaf: Ingrid Bertens

 

TILBURG OP VLEUGELS

Een internationaal vierdaags pianofestival dat jong Tilburgs talent combineert met gevestigde namen uit binnen- en buitenland. Met dit feest voor liefhebbers van zowel oude als hedendaagse klassieke muziek wordt stilgestaan bij de 65e verjaardag van de Tilburgse componist Jo Sporck.  in de herfst van 2018. Met o.a. Severin von Eckardstein, Bobby Mitchell, Daan Vandewalle en Ralph van Raat. Er is ook muziek voor 4, 6, 7 en 8 handen, gecomponeerd door Jo Sporck.
www.sporck.nl

 

Jeugd en cultuur

Eliane Rodrigues geeft op 15 april een benefietconcert t.b.v. het Jeugdcultuurfonds Arnhem, georganiseerd door Lions Club Arnhem. De stichting steunt kansarme kinderen. Het concert begint 15.00 uur in de Vredebergkerk in Oosterbeek.

 

Kaartverkoop: lions.arnhem.penn@gmail.com
https://jeugdfondssportencultuur.nl

MUSICA ROMANTICA

Van 8 tot 17 augustus organiseert Eliane Rodrigues weer haar festival in de Zwitserse bergen.
Met het Lithuanian National Symphony Orchestra, cellist Justus Grimm, pianiste Nina Smets, violiste Tatiana Samouil, slagwerkers Carlo Willems en Koen Wilmaers, en dirigenten Yuri Serov, Modestas Pritrénas en Eliane Rodrigues zelf, worden op zes avonden zeer diverse werken gespeeld van Mozart en Beethoven, via Korngold en Rachmaninoff tot aan filmmuziek van Williams en Mancini. Op de foto: Eliane Rodrigues
www.musicaromantica.ch

Maene in eindhoven

Piano's Vleugels Eindhoven en Piano's Maene ondertekenen samenwerkingsovereenkomst. Piano's Maene is sinds deze maand officieel invoerder van Steinway & Sons, Boston en Essex voor de 3 provincies in het zuiden van Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). Inwoners van deze provincies kunnen terecht bij de Belgische showrooms die dicht bij de Nederlandse grens liggen (Oud-Rekem,Wommelgem en Ruiselede), maar nu ook bij Piano's Vleugels Eindhoven. Ook De Doutreligne piano’s zijn in Eindhoven te koop.

Conferentie

De Alink-Argerich Foundation (AAF) organiseert een internationale conferentie in Barcelona (19 en 20 maart a.s.). Een groot aantal organisatoren van internationale pianoconcoursen vanuit de hele wereld zal daarbij aanwezig zijn. PIANIST doet verslag. Op de foto Guus Alink en Martha Argerich.


www.alink-argerich.org/AAF-Conference-2018-schedule.pdf

Spelen om het hardst

De sympathieke Vlaamse televisiepresentator Thomas Vanderveken maakte het zich met ‘Thomas speelt het hard’ niet gemakkelijk met het pianoconcerto van Grieg. Mike Boddé deed bij Podium Witteman een heroïsche poging met Rach2.

een kwartier lipatti!

Misschien wel het beste pianonieuws van de afgelopen jaren. Nadat eind vorige jaar de eerste filmbeelden van de legendarische Lipatti opdoken zijn nu een vijftal nog onbekende opnames aan het licht gekomen, door het onvermoeibaar speurwerk van Mark Ainley. Het gaat om drie sonates van Scalatti (K. 9, 14 en 450) en twee stukken van Brahms: Intermezzo op. 119/3 en Capriccio op. 116/7. CD: Landmarks of Recorded Pianism, Vol. 1. Marston 52073-2 (2CDs) met nog meer zeldzame opnamen, o.a. van Horowitz en Cortot. In de volgende uitgave van PIANIST meer hierover.

Grachtenfestival

Lestari Scholtes is de nieuwe programmeur van het Grachtenfestival en is onlangs ook toegetreden tot het EPTA bestuur, waarvan Christo Lelie afscheid nam. Lestari is bekend van het pianoduo Scholtes & Janssens en het Piano Duo Festival.

Chopin

Frédéric Chopin is gestorven aan de gevolgen van een zeldzame complicatie van tuberculose, dat concluderen Poolse wetenschappers. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in The American Journal of Medicine.

Lipatti voor de camera

Op de valreep van 2017, het jaar waarin zijn honderdste geboortedag werd herdacht, dook Dinu Lipatti op in een film, opgenomen tijdens een tuinfeest in Luzern in 1947. De film werd vertoond tijdens het Lipatti herdenkingsconcert in Cadogan Hall in London, op 28 november j.l.

Pianist wordt uitgegeven door FORTE MEDIA BV en verschijnt in de Nederlandse en Duitse taal in zeven landen: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Liechtenstein.

 

© Pianist 2018 | website: www.pertoon.nl